IPB

Здравствуйте, гость ( Вход | Регистрация )

 
ОтветитьСоздать новую тему
> Рекомендації споживачам по захисту своїх прав у разі ненадання або надання не в повному обсязі житлово-комунальних послуг, статус - не проверено
?
?
1 [ 0 ] ** [0,00%]
2 [ 0 ] ** [0,00%]
3 [ 0 ] ** [0,00%]
4 [ 0 ] ** [0,00%]
5 [ 0 ] ** [0,00%]
Всего голосов: 0
Гости не могут голосовать 
medOK
сообщение 30.11.2010, 19:25
Сообщение #1



Иконка группы

Группа: Admin
Сообщений: 1735
Регистрация: 15.3.2004
Пользователь №: 41



Дата: 4-02-2010, 16:50

Згідно із Законом України «Про житлово-комунальні послуги» споживач має право отримати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством і умовами договору на надання житлово-комунальних послуг, а виконавець зобов’язаний забезпечити вчасно і відповідної якості надання цих послуг.


Залежно від функціонального призначення житлово-комунальні послуги поділяються на:

1. комунальні послуги (централізоване постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізоване опалення, а також вивезення побутових відходів тощо);
2. послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, санітарно-технічне обслуговування, обслуговування внутрішньобудинкових мереж, утримання ліфтів, освітлення місць загального користування, поточний ремонт, вивезення побутових відходів тощо);
3. послуги з управління будинком, спорудою або групою будинків (балансоутримання, укладання договорів на виконання послуг, контроль виконання умов договору тощо);
4. послуги з ремонту приміщень, будинків, споруд (заміна та підсилення елементів конструкцій та мереж, їх реконструкція, відновлення несучої спроможності несучих елементів конструкцій тощо).

Послуга з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій містить у собі багато складових, необхідних для утримання відповідного будинку, перелік яких залежить від необхідних робіт для утримання будинку та від особливостей будинку та прибудинкової території.



Постановою Кабінету Міністрів України від 20.05.2009 № 529 «Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій» затверджено типовий перелік послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, який є необхідним для належного утримання будинку та прибудинкової території, а, відповідно, і обов’язковим до надання та врахування при розрахунку тарифів на ці послуги.



Зазначений типовий перелік містить такі обов’язкові послуги:

* прибирання прибудинкової території;
* прибирання сходових кліток;
* вивезення побутових відходів (збирання, зберігання, перевезення, перероблення, утилізація, знешкодження та захоронення);
* прибирання підвалу, технічних поверхів та покрівлі;
* технічне обслуговування ліфтів;
* обслуговування систем диспетчеризації;
* технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем: гарячого водопостачання; холодного водопостачання; водовідведення; теплопостачання; зливової каналізації;
* дератизація;
* дезінсекція;
* обслуговування димовентиляційних каналів;
* технічне обслуговування та поточний ремонт систем протипожежної автоматики та димовидалення, а також інших внутрішньобудинкових інженерних систем у разі їх наявності;
* поточний ремонт конструктивних елементів, внутрішньобудинкових систем гарячого і холодного водопостачання, водовідведення, теплопостачання та зливової каналізації і технічних пристроїв будинків та елементів зовнішнього упорядження, що розміщені на закріпленій в установленому порядку прибудинковій території (в тому числі спортивних, дитячих та інших майданчиків);
* поливання дворів, клумб і газонів;
* прибирання і вивезення снігу, посипання частини прибудинкової території, призначеної для проходу та проїзду, протиожеледними сумішами;
* експлуатація номерних знаків на будинках;
* освітлення місць загального користування і підвалів та підкачування води;
* енергопостачання ліфтів;
* періодична повірка, обслуговування і ремонт квартирних засобів обліку води та теплової енергії, у тому числі їх демонтаж, транспортування та монтаж після повірки.

Звертаємо увагу на обов’язковість укладання договорів на надання житлово-комунальних послуг між споживачем житлово-комунальних послуг та виконавцем цих послуг із наявністю умов щодо відповідальності сторін за порушення договору.



Виконавцем житлово-комунальних послуг є суб’єкт господарювання, предметом діяльності якого є надання житлово-комунальної послуги споживачу і який набув право на надання цих послуг на конкурсних засадах відповідно до законодавства.



У разі порушення виконавцем житлово-комунальних послуг умов договору, наприклад, ненадання певної житлово-комунальної послуги або надання її не в повному обсязі, споживач має право звернутися до виконавця житлово-комунальних послуг з претензією чи заявою, в якій зафіксувати факт порушення умови договору (ненадання певної житлово-комунальної послуги або надання не в повному обсязі тощо) та вимогу усунути ці порушення. При цьому, споживач може долучити до акту-претензії копії підтверджуючих факт порушення документів, квитанцій, розрахунків, фото тощо.



Споживач має викликати представника виконавця житлово-комунальних послуг для складення та підписання акта-претензії споживача на місці. Стаття 18 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначає, що акт-претензія складається споживачем та представником виконавця житлово-комунальних послуг і скріплюється їхніми підписами.

У разі неприбуття представника виконавця або необґрунтованої відмови від підписання акта-претензії, такий акт вважається дійсним, якщо його підписали не менш як два споживачі.

Тобто, в будь-якому випадку, споживач має право на досудове вирішення спору шляхом задоволення пред’явленої ним претензії.



Акт-претензія споживача подається виконавцю, який вирішує питання про перерахунок платежів або видає споживачу обґрунтовану письмову відмову в задоволенні його претензій.

Виконавець житлово-комунальних послуг, який отримав акт-претензію повинен або погодитися з вимогами споживача та запропонувати усунення порушення або надати письмово обґрунтовану відмову у строк протягом трьох робочих днів, якщо інше не передбачено договором про надання житлово-комунальних послуг.



Якщо виконавець житлово-комунальних послуг протягом встановленого договором терміну не усуває порушень, споживач маєте право звернутися за захистом порушених прав до місцевого суду за місцем проживання з позовною заявою.
Источник: http://www.minjkg.gov.ua/reception/gp-docs...voyix-prav.html
Вернуться к началу страницы
 
+Цитировать сообщение
direktor
сообщение 13.12.2010, 11:30
Сообщение #2





Группа: Teremki@LAN
Сообщений: 18
Регистрация: 12.8.2009
Пользователь №: 29005



Так, для расширения кругозора:

Керівництву міста необхідно визначитись з виконавцем комунальних послуг.
Згідно рішення Київради від 28.09.2006 р. № 102/159 виконавцями комунальних послуг в житловому секторі визначені АЕК «Київенерго» та ВАТ «АК «Київводоканал». Крім того рішенням Київради від 08.10.2009 р. № 319/2388 зобов’язано з 01.06.2010 р. АЕК «Київенерго» та ВАТ «АК «Київводоканал» укласти прямі договори зі споживачами на виконання послуг з централізованого теплопостачання, з постачання холодної води та гарячої води, водовідведення, згідно чинного законодавства України.
Однак акціонерні товариства не визнають себе виконавцями комунальних послуг, а вважають виконавцями послуг житлово-експлуатаційні організації.

В разі визначення виконавця послуг ЖЕО, необхідно буде доповнити Типовий договір про надання комунальних послуг, передбачений Постановою КМУ від 21.07.2005 р. № 630, розділами про права та обов’язки Виробника послуг, який є і транспортувальником цих послуг до житлових будинків, і такий договір повинен бути тристороннім.
из справки по проблемным вопросам района.

П.С. извините, мож не в тему. сам в жилищной системе 11 лет

Сообщение отредактировал direktor - 13.12.2010, 11:33
Вернуться к началу страницы
 
+Цитировать сообщение
medOK
сообщение 16.12.2010, 13:14
Сообщение #3



Иконка группы

Группа: Admin
Сообщений: 1735
Регистрация: 15.3.2004
Пользователь №: 41



Цитата
сам в жилищной системе 11 лет

для общественности ваш опыт был бы полезен. не стесняйтесь - пишите

С уважением, Мёд
Вернуться к началу страницы
 
+Цитировать сообщение
kruger
сообщение 16.12.2010, 13:52
Сообщение #4


Киборги заполонили планету


Группа: Teremki@LAN
Сообщений: 1594
Регистрация: 29.2.2004
Из: Теремки
Пользователь №: 16



Надо катать заяву на перерасчет оплаты услуг за отопление (IMG:style_emoticons/default/icon_smile.gif)

direktor, есть в этом смысл?
Вернуться к началу страницы
 
+Цитировать сообщение
direktor
сообщение 20.12.2010, 11:00
Сообщение #5





Группа: Teremki@LAN
Сообщений: 18
Регистрация: 12.8.2009
Пользователь №: 29005



2 kruger:

Пишіть заяву. Але приготуйся до того, що надання неякісних послуг необхідно підтвердити.
Представники ЖЕО повинні комісійно заміряти температуру повітря в квартирі та скласти відповідний акт.
Норма в квартирі +18, в кутовій кімнаті +20.

Зверніть увагу чим буде проводитись замір температури. (повинен бути градусник з діючим клеймом повірки).

Так звані ПІРОМЕТРИ визначають температуру ПОВЕРХНІ !

У випадку ненадання якісних послуг з опалення, проводиться перерахунок на 5% за кожен градус відхилення від +18 до +12 у житлових приміщеннях (у кутових та зовнішніх кімнатах відповідно +20 до +14)за період відхилення. При температурі нижче +12 (+14) плата за не справляється.
.
Нарахування мешканцям проводиться ЖЕО на підставі данних АЕК "Київенерго" :
1. якщо будинок не обладнаний будинковим теплолічильником - по тепловому навантаженню будинку, згідно проекту;
2. при наявності будинкового приладу обліку - згідно його показників.

Моя порада: Обовязково зверніть увагу чи утеплені вікна, чи не закриті прилади централізованого опалення сторонніми предметами (диванами, тумбами, столами, навіть довгими шторами та гардинами і т.і.).

В окремих випадках не все залежить від ЖЕО.

Сообщение отредактировал direktor - 20.12.2010, 11:01
Вернуться к началу страницы
 
+Цитировать сообщение
kruger
сообщение 26.12.2010, 15:20
Сообщение #6


Киборги заполонили планету


Группа: Teremki@LAN
Сообщений: 1594
Регистрация: 29.2.2004
Из: Теремки
Пользователь №: 16



Цитата(direktor @ 20.12.2010, 11:00) *
2 kruger:
Пишіть заяву. Але приготуйся до того, що надання неякісних послуг необхідно підтвердити.
Представники ЖЕО повинні комісійно заміряти температуру повітря в квартирі та скласти відповідний акт.
Норма в квартирі +18, в кутовій кімнаті +20.

А при чем тут комиссия, и не качественные услуги, если эти услуги вообще не предоставляются? А мы за них платим.
Вернуться к началу страницы
 
+Цитировать сообщение
Йожык
сообщение 26.12.2010, 20:37
Сообщение #7


Ветеран налета на Перл Харбор


Группа: Teremki@LAN
Сообщений: 2219
Регистрация: 27.5.2005
Из: ПГТ Теремки-2
Пользователь №: 381



direktor

А выигрыш в деньгах сопоставим с затратами на судебный процесс и грамотного адвоката?

Просто у друга есть опыт "судилища" где было потрачено, например, 1000 у.е., а толку выиграно на 50 у.е.

Хотя, как говорил Бодров в "Брате" - "сила в правде!".
Вернуться к началу страницы
 
+Цитировать сообщение
direktor
сообщение 29.12.2010, 12:04
Сообщение #8





Группа: Teremki@LAN
Сообщений: 18
Регистрация: 12.8.2009
Пользователь №: 29005



Цитата(kruger @ 26.12.2010, 15:20) *
А при чем тут комиссия, и не качественные услуги, если эти услуги вообще не предоставляются? А мы за них платим.



ФАКТ ненадання послуг необхідно зафіксувати! Після чого вимагати перерахунку.

Разом з тим, на сьогоднішній день АЕК "Київенерго" та житлово-експлуатаційним підприємствам дано доручення виконати перерахунок за опалення по будинкам, які теплопостачаються від ТЕЦ-5, за жовтень та частинну листопада. Повязано це з обмеженою подачею газу на ТЕЦ-5 в зазначений період і як наслідок надання неякісних послуг з централізованого опалення.
Якщо проживаєте на вул. Заболотного, прос. Глушкова (нечет. сторона), ж/м "Теремки-2" зверніть увагу в квитанції. (Можливо перерахунок виконають в січні).

2 Йожык

У зазначеному Вами випадку та подібних сенсу починати судові тяжби немає.

Дійсно сума перерахунку за неякісно надані послуги або ненадані послуги може бути не зрівняною з понесеними витратами. Але Ви правильно зазначили "сила в правде!". Відстоювати свої інтереси потрібно.
Вернуться к началу страницы
 
+Цитировать сообщение
kruger
сообщение 29.12.2010, 12:14
Сообщение #9


Киборги заполонили планету


Группа: Teremki@LAN
Сообщений: 1594
Регистрация: 29.2.2004
Из: Теремки
Пользователь №: 16



Цитата(direktor @ 29.12.2010, 12:04) *
Якщо проживаєте на вул. Заболотного, прос. Глушкова (нечет. сторона), ж/м "Теремки-2" зверніть увагу в квитанції. (Можливо перерахунок виконають в січні).

Спасибо, посмотрим.
Вернуться к началу страницы
 
+Цитировать сообщение

ОтветитьСоздать новую тему
1 чел. читают эту тему (гостей: 1, скрытых пользователей: 0)
Пользователей: 0

 

Текстовая версия Сейчас: 19.3.2024, 6:42