Нестор МАХНО - Наш Великий Українець !

Голосуй за Н.І.МАХНO тут: http://www.greatukrainians.com.ua/forums/topic/198.html

Він сказав це дев'яносто років тому, але його ідеї актуальні сьогодні. Він помер сімдесят років тому, на чужині, у далині від друзів і однодумців, відкинутий і розгромлений, підозрюваний і переслідуваний, не визнаний сучасниками...

Поганий він, чи добрий? Бандит чи визволитель? Його армія в 20-му році нараховувала понад 80 000 багнетів. Його боялися й використовували... Не він вів за собою людей – вони обрали його й пішли відстоювати свою свободу, довіряючи йому як стратегу й ідеологу.

Людям набридли гасла й обітниці кожного нового представника влади, а за ними терору й насильства, продрозверстки та грабежів... Народ прагнув звільнення, і вибрав ідеї Нестора Махна.

Земля селянам, заводи робітникам!
Смерть буржуям та їхньому капіталу!
Вся влада радам на місцях!
Звільнення робітників - справа рук самих робітників!

Він нічого не обіцяв. Він просто сказав: Хочете волю? - Беріть її! І він керував рухом за звільнення. Унікальний стратег, практик партизанського руху, він призивав під свої чорні прапори всіх, хто прагнув свободи! Він воював із Денікіним на Дону, проти Врангеля в Криму. Його війська першими перейшли Сиваш.

Його намагалися залучити на свою сторону і більшовики, і білогвардійці, обіцяючи всілякі свободи та поступки. І щоразу після того, як він допомагав досягти переваги в боротьбі – його зраджували, тому що його ідеї та прагненні до волі не влаштовували ні тих, ні інших. Він жив у боротьбі, він боровся... Його зраджували й переслідували... Він помер у вигнанні.

Але скільки легенд і передань, пісень складено про Нестора Махна і його «Революційну повстанську армію». Не менше, ніж вигадок і наклепів, які вже 80 років поширюються про нього.

Його ідеї живуть, і гордо майорить над нами його чорний стяг із вірним гаслом:

Смерть всім, хто на перешкоді здобуття вільності трудовому народу!